Ostatnia wizyta: Nie Cze 14, 2009 8:06 am Obecny czas: Nie Cze 14, 2009 8:06 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

[ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: SNY
PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 12:35 pm 
#-----[ EOM ]------------------------------------------

Dołączenie: Pią Wrz 05, 2008 3:45 pm
Witam;)
Mam pytanko co tak naprawde pokazują sny??
I czy naprawde pokazują naszą przyszłośc??

Profil E-mail  

Temat postu: Re: SNY
PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 2:49 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 07, 2008 5:51 pm
Z doświadczenia wiem, że sny pokazują to, co się zdarzyło, to co się dzieje, to co się może zdarzyć i - tu uwaga - to, co się naprawdę zdarzy ;] Wg mnie to, co się naprawdę zdarzy miesza się z naszą wyobraźnią, dlatego prorocze sny są niejasne, koślawe, pomieszane z różnym ścierwem z naszego mózgu, że tak się brzydko wyrażę x)

Aloha!

Profil E-mail  

PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 7:33 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Maj 01, 2008 5:25 pm
Miejscowość: Źródło
MesaJah. Zgodze sie z Twoja wypowiedzia i dodam jeszcze cos od siebie. Czesto sny sa poprostu spelnieniem naszym marzen i checi. Podam super banalny, ale jakze utwierdzajacy przyklad. Jesli wypijesz mnostwo picia przed snem, bedziesz miec sny ze idziesz do toalety - sen jest urzeczywistnieniem naszej checi. Nie raz mialem za mlodu opcje, ze jak nieslychanie czekalem na jakas gre, tak bardzo ze nie moglem wytrzymac, po nocach snilo mi sie jak w nia gram (byla jakas tam, nie pamietam nazwy, i tu zaprzecze Twoja wypowiedz MesaJah > to nie byl sen o tym "co bylo, jest czy bedzie" bo nigdy w koncu w nia nie zagralem tak jak bym chcial, czyt. demo przez 5 min.) Sny poprostu sa. Nie mozna z gory zakladac ze cos znacza. Jesli o prorocze sny chodzi, mialem ich 2. Pierwszego juz nie pamietam ale wiem ze byl, a drugi to snila mi sie siostra cioteczna stojaca przede mna, cala zaplakana i smutna. Na zajutrz odebralem telefon od jej matki i przekazalem rozmowe siostrze - wracajac plakala. Tak wiec...warto nauczyc sie (o ile to mozliwe) odroznic sen-marzenie, sen-sen i sen-proroczy. Z tego co pamietam - przy tym proroczym, mialem uczucie....no wlasnie...az ciezko opisac. Mialem uczucie ze to sie stanie na prawde (W LD wiemy co sie dzieje itp itd. Ale ja bylem....hmmm....emocjonalnie zwiazany z tym snem). Moze to jest metoda na proroctwo - ale to tylko spekulacje.

Mam nadzieje ze czytelne;)
Pozdrawiam

Profil E-mail  

PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 7:56 pm 

Dołączenie: Pią Wrz 05, 2008 3:45 pm
Ja miałem sen wczoraj w którym byłem z nim emocjonalnie związany. W tym śnie płakałem i czułem to. W tym śnie widziałem całą moją rodzinę, rozmawiałem z dziadkiem ale mnie nie słyszał ani niereagowałem na mnie potem, potem zobaczyłem trumnie umiałem dokładnie określić jej wymiary miała 2 metry, potem się skapłem że to jest mój pogrzeb. Przez cały czas czułem bul który towarzyszy rozpaczy. Nie wiem czy ten sen miał jakiś przekaz, czy był snem proroczym czy był tylko zwykłym snem. Może wiecie jaki to był typ snu?? I czy miał jakiś przekas ??
POZDRAWIAM

Profil E-mail  

PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 8:58 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Wrz 23, 2008 8:06 pm
Miejscowość: Paryz (niestety -.-) / Strzyzow Podkarpacki w okresie wakacji :)
Jesli moge sobie pozwolic, to dolacze sie do wypowiedzi MesaJah'a, i StergoCzlowiekaIMorza. Dodam od siebie, ze z tego co wyczytalem na filozofii o snach, bodajze Freud sie tym inetersowal, to sen jest spelnieniem pragnien podswiadomosci, ktore zostaly odrzucone przez "cenzure" duszy, bo zagrazaly moralnosci "swiadomosci". Tak sie wyraza ten filozof.
Z doswiadczenia : jest w tym troche prawdy, ale nie jest to cala prawda... Np : gdy snisz ze umiera Ci cala rodzina, napewno nie pragniesz tego. Czy Twoja podswiadomosc tego pragnie? Byc moze.
Ty przeciez nie mozesz tego pragnac, w koncu ich kochasz. Tu moze interweniowac cenzura.

Jednakze sen mozna wlasnie wywolac : intensywnie czegos pragnac, na cos czekajac, jak to zgrabnie opisal StaryCzlowiekIMorze.

Calkowicie subiektywnie musze powiedziec ze sen jest darem od czegos co jest ponad nami. Sny moga byc wlasnie prorocze.
Sluza one byc moze do ciaglego podtrzymywania aktywnosci swiadomosci by ciagle sie trenowala.
A moze sa namiastka innego swiata. Podczas LD mozna przeciez spedzic tam kilka lub kilkanascie godzin.

Wg mnie ten sen o pogrzebie moze miec tyle interpretacji ile jest ludzi jak kazdy sen z reszta...
Zauwaz ze JESTES, myslisz, i nawet mowisz do dziadka, choc to Twoj pogrzeb. Pewnie po prostu musisz uwierzyc ze smierc nie jest Twoim koncem... Sprawia ona bol wszystkim : bliskim bo Cie utracili; Tobie, bo Ty utraciles ich, nie umiesz im powiedziec ze ciagle tak naprawde zyjesz, i musisz isc dalej. Taka prosta, banalna interpretacja...
Choc powinienes uczyc sie sam interpretowac swoje sny.
I przede wszystkim je zapisywac, i nie bac sie ich. One sa dla Ciebie, sa Twoje, i to Ty masz sie nimi poslugiwac, a nie zeby one Cie straszyly ;)

Powodzenia ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: Pon Wrz 29, 2008 12:15 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lut 23, 2008 11:55 pm
Miejscowość: Tychy
A czy Deja Vu ma jakiś związek ze snem ?? Bo za każdym razem gdy miewam deja vu .. jestem pewny że mi się to coś śniło... I w pewnym momencie trwania deja vu .. wydaje mi się że zaraz stanie się coś o czym wiem.. ale nigdy się tak niedzieje.Ma to jakiś związek ze snem czy poprostu jest to zaburzenie świadomości czy coś..?? Pozdrawiam

Profil E-mail  

PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 11:11 pm 

Dołączenie: Czw Maj 08, 2008 9:14 pm
Wiesz ja tez tak mam z deja vu iz wydaje mi sie ze to juz sie kiedys snilo A teraz to tylko w realu sie powiela czy naklada na siebie ,jak kto woli. Z drugiej strony ktos mi kiedys powiedzial ,ze jezeli masz deja vu to znaczy ,ze podazasz wlasciwa droga w zyciu,hehe..mi to wystarczy tak dlugo jak ide dobrze, da sie przezyc, ale nie ogarnac..w ogole sny sa dla mnie wielki nieodkrytym oceanem ,ale ciagle sie im bacznie przygladam bo mi bynajmniej dosyc czesto sie sprawdzaja..ale zostawie to na inny temat..Pozdrawiam

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
 [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości