Fizyczne badania OBE
czy ktoś przeprowadzał jakiekolwiek badania typu fizyczno-naukowego nad OBE?
Chodzi mi o eksperymenty, które byłyby być powtarzalne i sprawdzalne, nie tylko subiektywne.
Wiem, że trudno badać to zjawisko fizycznie, bo z samego założenia jest ono niefizyczne ale może uda się znaleźć jakieś przekonywujące dowody na jego istnienie. Mam na myśli dowody w sensie naukowym, co pomogłoby podciągnąć OBE do rangi nauki, faktów, a nie tylko wiary, bo dla wielu jest to jeszcze tylko kwestia wiary niestety.
Słyszałem o eksperymentach przeprowadzanych kiedyś (nie wiem kiedy i przez kogo) o pomiarach wagi osób umierających i ponoć wyszło, że w momencie śmierci człowieka waga ciała spada o kilka, czy kilkadziesiąt gramów.
Jeśli by tak miało być, to stawiam pytania:
- czy ciało astralne ma masę i ile waży?
- czy podczas OBE, kiedy ciało astralne opuszcza ciało fizyczne również można stwierdzić i zmierzyć spadek masy?
Czy ktoś już to sprawdzał i jakie wyniki otrzymał?
Jeśłi nie przeprowadzano jeszcze takich doświadczeń, to jestem chętny do ich przeprowadzenia. Osobiście nie potrafię jeszcze świadomie wychodzić z ciała, ale jak tylko mi się to uda, to sprawdzę jak to jest z ta masą.
Jak to sprawdzić:
Potrzebna będzie doladna waga, najlepiej elektroniczna z możliwością rejestracji wyników pomiarów w pamięci, co określony kawałek czasu, np. co 1 sekundę.
Waga musi mieć postać płaską, o szerokości i długości zbliżonej do wymiarów materaca, na którym doświadczony OBEmaniak się położy i będzie OBE-ował
Kładziemy materac na taką wagę, uruchamiamy rejestrację, czyli automatyczne ważenie co sekundę i zapamietywanie wyników w pamięci. Następnie OBEmaniak kładzie się na materacu i robi swoje
Może wychodzić z ciała fizycznego i wchodzić z powrotem najlepiej kilka razy, co powinno mieć odzwierciedlenie w wynikach pomiarów masy ciała, jeśli faktem jest spadek tej masy po wyjściu.
Po zakończeniu OBE-owania przesyłamy wyniki z rejestratora wagi do komputera i robimy wykres czasowy zarejestrowanych pomiarów masy, np. w Excelu. Powinny być widoczne na tym wykresie spadki masy o ileś gram w momentach, kiedy następowało wychodzenie z ciała fizycznego.
Oczywiście, jeśli spadek masy nie następuje przy opuszczaniu CF, to wykres powinien być linią prostą - wartość stała masy materaca i ciała fizycznego OBEmaniaka.
Taką wagę pewnie trudno kupić w sklepie, ale ja mam możliwości, aby samemu ją sobie skonstruować, potrzebuję tylko motywacji - albo samemu się nauczyć OBEować, albo współpracować z doświadczonym OBEmaniakiem, który zechce się podjąć eksperymentu.
Budowa wagi - część mechaniczna i elektroniczna zajmie trochę czasu, ale czego się nie robi dla nauki
Jeśli macie inne pomysły na doświadczenia udowadniające w sensie naukowym isnienie OBE, to piszcie. Znam się na elektronice i mogę co nieco pomóc od strony technicznej. Bylyby to miało sens.