napiszę 4 pozycje:
1. Pełny lotos. Obydwa kolana dotykają podłogi, nogi krzyżują się w okolicy łydek. Lewa stopa spoczywa na prawym udzie, prawa stopa spoczywa na lewym udzie. Podeszwy obu stóp zwrócone są ku górze.
2. Półlotos. Obydwa kolana dotykają podłogi. Jedna noga wraz ze stopą leży płasko wzdłuż łydki drugiej nogi.
3. Styl birmański. Nogi są skrzyżowane w taki sposób, że obydwie spoczywają płasko na podłodze od kolana do stopy, równolegle do siebie, jedna przed drugą (a nie jedna na drugiej).
4. Styl Indian Amerykańskich. Prawa stopa jest pod lewym kolanem, a lewa stopa jest pod prawym kolanem.
Sam medytuję od paru dni.. siedzę przez 20 minut, nie czuję nawet bólu, tylko jak skończę to czuję jakbym sobie skręcił kostki i zmiażdżył pięty
siedzę na łóżku z potylicą (tylna część głowy) opartą o ścianę, żeby się nie garbić
mam na uszach słuchawki, z których dobiegają odgłosy natury.. ptaszki, strumyczki, wodospady itp. Podobno ważne jest, aby nie zmieniać pozycji podczas medytacji. Usiadłeś niewygodnie? Następnym razem usiądziesz inaczej, teraz jak się będziesz wiercił to nie usiądziesz w pozycji wygodniejszej
Koncentruję się na oddechu. Wizualizuję sobie energię, która wchodzi przez 3 oko wraz z wdechem, idzie po kręgosłupie i w okolicy czakry splotu słonecznego przy wydechu wychodzi, zasilając mnie w energię
wizualizuję sobie taki "złoty kokon energii" wokół mojego ciała, coś jak aura, która się powiększa
btw.
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4224559004 medytacja dynamiczna osho
chciałbym się czegoś o niej dowiedzieć