Posty: 258
Dołączył(a): N lut 24, 2008 7:21 am
"Jedzenie z obcym genem"w UWADZE na TVN
Tutaj pierwsza część reportażu z dnia dzisiejszego:
http://uwaga.onet.pl/39308,wideo,211885 ... ortaz.html
Druga część:
http://uwaga.onet.pl/39357,news,,chemia ... ortaz.html
Trzecia część:
http://uwaga.onet.pl/39444,news,,lobbin ... ortaz.html
Przy okazji trochę linków:
GMO zagrożeniem dla życia:
''Wg. badań słynnego argentyńskiego embriologa, profesora Andrésa E. Carrasco z Uniwersytetu w Buenos Aires herbicyd firmy Monsanto ,,Roundup”, używany w 70% upraw GMO, powoduje deformację twarzy i uszkodzenia systemu nerwowego płodów ludzkich. Owe wyniki badań są niezaprzeczalnym dowodem klęski naukowego eksperymentu, jakim są genetycznie modyfikowane organizmy.
Europejski Komisarz ds. Zdrowia i Spraw Konsumenckich John Dalii przyznał, że system bezpieczeństwa żywności
w Unii Europejskiej musi się zmienić. Decyzje o zaniechaniu produkcji GMO w świetle tak oczywistych argumentów
o jego szkodliwości są nieuniknione. Niepokoi jednak fakt, że wprowadzone do środowiska GMO oraz ogół produktów firmy Monsanto (w tym Roundupu) doprowadziły do jego skażenia, czego skutki będą długofalowe.
Nasuwa się pytanie: Jak wielu ludzi będzie płaciło swoim zdrowiem za nieetyczne decyzje lobbystów GMO?''
''Uprawy genetycznie modyfikowane miały stać się remedium na stosowanie pestycydów. Koncern Monsanto zapewniał, że stosowanie GMO jest równoznaczne ze zmniejszeniem zużycia chemikaliów.
Nic bardziej mylnego. Raport dr Charlesa Benbrooka wskazuje, że ,,ulepszone”, zmodyfikowane organizmy tworzą ,,ulepszone” super chwasty. Do ich likwidacji używa się coraz większą ilość środków chwastobójczych, czego konsekwencją jest poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego ( a także gospodarki rolnej), w tym dla ludzkiego zdrowia. Coraz większe dawki chemii używane do zwalczania super chwastów lądują na talerzach konsumentów ,,skazanych” przez rządy swojego kraju na ich spożywanie . Coraz bardziej oczywiste jest to, że profit z wprowadzenia na rynek genetycznej innowacji czerpią tylko producenci nasion i pestycydów.''
Więcej o GMO na stronie:
http://polskaakcjaobywatelska.pl/index.php/stop-gmo/
http://stop-gmo.pl/
-------
Informator z Monsanto: Rośliny genetycznie modyfikowane zagrożeniem dla zdrowia :
http://transgeniczneorganizmy.wordpress ... a-zdrowia/
Percy Schmeiser ostrzega przed GMO:
http://www.youtube.com/watch?v=o-KBaoQb ... ure=autofb
Percy Schmeiser kontra Monsanto:
http://cia.bzzz.net/percy_schmeiser_kontra_monsanto
http://www.icppc.pl/
http://uwaga.onet.pl/39308,wideo,211885 ... ortaz.html
Środki chemiczne, hormony wzrostu dla zwierząt, antybiotyki i rośliny genetycznie modyfikowane zawarte w żywności stanowią składnik naszej codziennej diety. Zdrowa żywność staje się coraz częściej mitem, bo w biznesie liczy się ilość a nie jakość. Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty, które zawierają organizmy modyfikowane genetycznie?
Druga część:
http://uwaga.onet.pl/39357,news,,chemia ... ortaz.html
Chemia zabija nie tylko chwasty. Jaki wpływ na zdrowie może mieć żywność genetycznie modyfikowana? Czy czeka nas epidemia bezpłodności? Jakie jeszcze zagrożenia niesie ze sobą GMO?
Trzecia część:
http://uwaga.onet.pl/39444,news,,lobbin ... ortaz.html
Żywność ekologiczna może się stać towarem deficytowym, jeżeli polskie rolnictwo otworzy się na uprawy roślin genetycznie modyfikowanych. Takiego scenariusza obawiają się rolnicy ekologiczni. Od kilku lat trwają w sejmie prace nad ustawą, która ma uregulować kwestie upraw roślin genetycznie modyfikowanych. O wprowadzenie GMO do rolnictwa zabiega lobby związane z przemysłem biotechnologicznym.
Przy okazji trochę linków:
GMO zagrożeniem dla życia:
''Wg. badań słynnego argentyńskiego embriologa, profesora Andrésa E. Carrasco z Uniwersytetu w Buenos Aires herbicyd firmy Monsanto ,,Roundup”, używany w 70% upraw GMO, powoduje deformację twarzy i uszkodzenia systemu nerwowego płodów ludzkich. Owe wyniki badań są niezaprzeczalnym dowodem klęski naukowego eksperymentu, jakim są genetycznie modyfikowane organizmy.
Europejski Komisarz ds. Zdrowia i Spraw Konsumenckich John Dalii przyznał, że system bezpieczeństwa żywności
w Unii Europejskiej musi się zmienić. Decyzje o zaniechaniu produkcji GMO w świetle tak oczywistych argumentów
o jego szkodliwości są nieuniknione. Niepokoi jednak fakt, że wprowadzone do środowiska GMO oraz ogół produktów firmy Monsanto (w tym Roundupu) doprowadziły do jego skażenia, czego skutki będą długofalowe.
Nasuwa się pytanie: Jak wielu ludzi będzie płaciło swoim zdrowiem za nieetyczne decyzje lobbystów GMO?''
''Uprawy genetycznie modyfikowane miały stać się remedium na stosowanie pestycydów. Koncern Monsanto zapewniał, że stosowanie GMO jest równoznaczne ze zmniejszeniem zużycia chemikaliów.
Nic bardziej mylnego. Raport dr Charlesa Benbrooka wskazuje, że ,,ulepszone”, zmodyfikowane organizmy tworzą ,,ulepszone” super chwasty. Do ich likwidacji używa się coraz większą ilość środków chwastobójczych, czego konsekwencją jest poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego ( a także gospodarki rolnej), w tym dla ludzkiego zdrowia. Coraz większe dawki chemii używane do zwalczania super chwastów lądują na talerzach konsumentów ,,skazanych” przez rządy swojego kraju na ich spożywanie . Coraz bardziej oczywiste jest to, że profit z wprowadzenia na rynek genetycznej innowacji czerpią tylko producenci nasion i pestycydów.''
Więcej o GMO na stronie:
http://polskaakcjaobywatelska.pl/index.php/stop-gmo/
http://stop-gmo.pl/
-------
Informator z Monsanto: Rośliny genetycznie modyfikowane zagrożeniem dla zdrowia :
http://transgeniczneorganizmy.wordpress ... a-zdrowia/
Percy Schmeiser ostrzega przed GMO:
http://www.youtube.com/watch?v=o-KBaoQb ... ure=autofb
Percy Schmeiser kontra Monsanto:
http://cia.bzzz.net/percy_schmeiser_kontra_monsanto
http://www.icppc.pl/