Opiekun
Twórz swój kanał rzeczywistości - przemyślenia.
Myślę, że należy się od tego gruntownie odciąć i posłuchać przez chwilę swojego wnętrza. Sięgnąć głębiej niż normy, których zostaliśmy nauczeni. Co tam naprawdę się znajduje? Jak chcemy żyć?
Nie wolno godzić się na „czyjąś rzeczywistość”. Trzeba tworzyć „własną rzeczywistość”. Własny kanał, na którym ty jako odrębna, niezależna jednostka, czujesz się wspaniale, dzięki któremu rozwijasz siebie. Własny w najbardziej gruntowny sposób, jak tylko to jest możliwe.
Trzeba skupić się na własnym doświadczeniu, własnym umyśle, rozsądku i wszystkim, czym dysponujemy.
To co inni Ci oferują, bywa stare i sprawdzone. Tak mówią. To, że coś przez wieki się sprawdzało nie oznacza, że dla ciebie, jako odrębnej jednostki, będzie takie. To jest twój czas. Wykorzystaj go dobrze. Jeśli chcesz, żeby życie było przygodą – przyglądaj się tym wszystkim myślą, wszystkim normom, wszystkim kanałom rzeczywistości - ale polegaj tylko na sobie.
Twoje wnętrze i serce jest w stanie zawieść cię dalej niż ci się wydaje. Jest w stanie ściągnąć cię na dno i wynieść pod niebiosa. W tym jednym życiu które mamy, w tej jednej, jedynej szansie dla jednostki, by wyssała chwilę do boskiego cna.
Jest ci dobrze z tym ciężarem, który dobrowolnie przyjmujesz? Nieświadomie, oczywiście. Mi – nie.
Ty jesteś Jezusem, ty jesteś Buddą, ty jesteś mistrzem. Bądź świadom.
Powiecie - Nihil Novi. Ale warto sobie czasem to przypomnieć i zastanowić się od nowa, na czym stoimi. Ja dziś odczułem głęboko, jak silny wpływ ma na nas ten napływ informacji - jak jesteśmy manipulowani przez cały świat, byle tylko nie odciąć się, nie podążyć własną ścieżką, nie "uniezależnić" się.
"Musimy nauczyć się żyć razem jak bracia, jeśli nie chcemy zginąć razem jak szaleńcy."
- Martin Luther King