Zmiana osobowości wskutek uprawiania OBE
W moim przypadku, zmiany nastąpiły w całej strukturze osobowości. Jestem całkowicie innym człowiekiem, niż tym z przed uprawiania OBE Nautyki. Nastąpiła całkowita wymiana jaźni. Owszem pewne, rdzenne i pierwotne cech zachowałem, ale mam świadomość, że jestem zupełnie innym człowiekiem i stale się zmieniam. Stwierdzam to na podstawie samoobserwacji, prowadzonych od lat dzienników, oraz bazując na sugestiach osób mi bliskich, a przede wszystkim tych dalekich, których widuję się raz na parę lat. Zmieniłem się kolosalnie. Niektórzy nie poznają mnie. Od strony fizycznej, jak i psychicznej. Mówią, że mam inną twarz i oczy, a w ich głosie słychać pozytywne zaskoczenie. Najbardziej zadowolony jestem z subiektywnego, wewnętrznie odczuwanego szczęścia. Może nie jestem jeszcze do końca szczęśliwy, ale pamiętam, że kiedyś byłem bardzo nieszczęśliwy. Bardzo. Poza tym mój poziom lęku, który kiedyś był dość znaczny, obniżył się i to diametralnie, a mówiąc szczerze, aż do trochę niebezpiecznej granicy, gdyż niekiedy świadomie wystawiam się na niebezpieczeństwa. Jestem w pełni zadowolony z tego, że uprawiam OBE. Sprawia mi to olbrzymią radość i satysfakcję...
DS