So cze 20, 2009 1:29 pm przez Rona
Oczywiście, że można prościej Woytas!
Lubisz mieć władzę? Chcesz mieć zawsze rację? Na przykład, ktoś powie Ci, że jesteś czepialski, co na to odpowiesz - przytakniesz, czy bez zastanowienia zaprzeczysz, że nic podobnego!? Czynności, które wykonuje ktoś inny i inaczej, niż byłeś nauczony są BE, tylko Twoje najlepsze? Twoje widzenie świata jest pełniejsze, niż innych? Ja nie mogę, bo...?
Wiele takich pytań nasuwa się na myśl. Czy próbowałeś odpowiedzieć sobie na podobne pytania?
Dlaczego lubię mieć władzę? Bo ukryję swój strach i niedoskonałości przed innymi. Mam władzę i nikt mi nie podskoczy, bo go udupię...
Dlaczego chcę mieć rację? Bo mam wyższe wykształcenie od rozmówcy, bo jestem inteligentniejszy, bo lepiej orientuję się w danym temacie - jestem autorytetem w danej kwestii i nikt mi nie może podskoczyć?...
Jestem czepialski, czy nim nie jestem? Bo mój autorytet jest niepodważalny, nie podlegający dyskusji. A może byłaby to złość, że ktoś się poważył kwestionować moją nietykalność, w którą się ubrałam?
Czy czynność, którą wykonuję można wykonać inaczej, czy tylko w sposób, który z domu wyniosłam?
Niczego zmienić nie mogę, bo... nie można niczego zmienić, bo nie mam pieniędzy, bo inni... Wyliczanka bez końca.
Za wszystkimi tymi pytaniami kryje się strach - przed odkryciem się, przed pokazaniem, że mogę się mylić, że mogę popełniać błędy, że czasami jestem bezradna.
Na błędach uczymy się.
Próżność każe nam naginać świat do własnych wyobrażeń, a gdy nie wychodzi, obwinię za to kogoś, kto najmocniej nadepnął mi na odcisk.
Nie cierpię tego czy tamtego znajomego, nie zastanawiając się dlaczego taki jest. Może miał zupełnie inne doświadczenia niż ja?
Wyśmiewam koleżankę, bo jest taka nieporadna, świetnie się bawię jej kosztem. Czy przyszła kiedykolwiek refleksja, dlaczego ona taka jest?
Każde DLACZEGO, które stawiasz domaga się odpowiedzi, zajrzenia trochę głębiej - poza swoje utarte schematy myślowe.
Jestem władcza, despotyczna - skąd się to we mnie wzięło?
Jestem uległa, spokojna, nieporadna - co było przyczyną, że taka jestem?
Rekonstrukcja da odpowiedzi na wiele DLACZEGO, które stawiamy sobie i innym.
Jeżeli zapoznasz się z treścią Magicznej podróży Taishy Abelar, trochę tego technicznego bełkotu zniknie.
pozdrawiam
Rona
Żyj i pozwól żyć innym obok siebie
Nie pozbędziesz się swoich demonów, dopóki nie pogodzisz się z tym, że wraz z nimi odfruną również anioły. (Sheldon Kopp)